Tigris

A TIGRIS zenekar magja 2001 őszén kezdett zajongani egy nyirkos szolnoki pincében. Ezek a „próbák" sokkal inkább a felhőtlen - és gyakran féktelen - jókedvről mint a hagyományos értelemben vett zenekari tevékenységről szóltak. (Ezt a kezdeti filozófiát igyekeztünk a későbbiekben is megtartani) Az akkori résztvevők (Szibériai Tigris - ének / Maláj Tigris - gitár, ének / Ázsiai Tigris - basszus / Bengáli Tigris - dobok) egyébként más-más (punk, hc) zenekarokban zenéltek, de a közös érdeklődési kör összehordta...
A csapat munkássága ekkor még kimerült abban, hogy mindenki más hangszert vett a kezébe mint amin egyébként játszott: sorra gyaláztunk meg ismert magyar- és világslágereket attól teljesen függetlenül hogy sikerült-e akár egy hangot is reprodukálni az eredeti verziókból. Egy idő múlva aztán kissé lehiggadva úgy alakult hogy saját dalokkal is kezdtünk kísérletezni. Ebben az időszakban kattantunk rá a reggae-re, így ezzel próbálkoztunk (több-kevesebb sikerrel) - színesítve a dolgot a zenei előéletünkből átmentett keményebb elemekkel.
Rövidesen kész lett néhány dal: reggae, dub, punk, és füstös szövegek - vegyünk fel egy demót. A felvétel közben érkezett kis csapatunkhoz Tamil Tigris (szinti), és Kaszpi Tigris (konga), majd nem sokkal ezt követően lett teljes a banda Copy Con (ragga), és Szumátrai Tigris (gitár) csatlakozásával.
A demo az internet segítségével villámgyorsan elterjedt, a sok letöltés, és a nagy érdeklődés sok meghívást/koncertet eredményezett: hazai és külföldi fesztiválok, klub-bulik, az első hazai Million Marijuana March, vagy a minden évben saját erőből, a rajongók számára ajándékként Szolnokon megrendezett ingyenes Gren Babylon Party - k... A koncerteken teljesen vegyes közönség: lassulás a reggae-re, headbang a középtempókra, pogó a punkra. Az élő fellépések mellett persze volt még sok különös kalandunk: 2005-ben pl. arra gondoltunk népszerűsítjük a jó zenéket és a Sound System kultúrát. Valahogy felpakoltunk egy komplett hangcuccot egy hajóra (!) és a Tiszán lecsorogva, néhány településen lehorgonyozva játszottuk kedvenc lemezeinket a jelenlévőknek.
Az első - és utolsó - teljes lemezanyag majd egy évig készült, és 2004-ben jelent meg „A füsttel együtt" címmel. A 14 dalt tartalmazó, több mint ötven perces anyag a Partybilincs c. dalra készített Németh - Prieger (Anima Sound System) RMX-szel zárul, és még szélesebb körben ismertté tette a TIGRIS munkásságát.
A következő évek koncertezéssel, és dalszerzéssel teltek, az új szerzemények közül néhány napvilágot is látott a „Sárga Fekete" című maxin 2007 környékén, ekkor már Jancsi ütötte a bőröket Bengáli helyett. A zenekar ebben az időszakban már kisebb intenzitással tevékenykedett, majd nem sokkal azután, hogy a próbaterem, és a felszerelés nagy része 2007 szilveszterén hamuvá égett, a TIGRIS zenekar beszüntette működését.
…aztán 2011 nyarán a Tigris ötnyolcadából álló akkor épp Gelka nevű formáció fellépett a szolnoki EFOTT-on. Erre a délutáni bulira egymástól függetlenül kilátogatott a maradék háromnyolcad (Szibériai, Bengáli és CopyCon). A koncert után mindenki annak rendje és módja szerint bejutott a színpad mögötti elzárt területre, ahol megtaláltuk Haddaway sörös hűtőjét, majd annyira jól éreztük magukat hogy elhatároztuk : legyen pár új Tigris dal, esetleg pár koncert is ha mindenki ráér.

 

Helyszín: 
Main Stage
Nap: 
4. nap - Péntek
Kezdés: 
péntek, 2018, július 27 - 20:00