reggaecamp's blog

1/4 √ČVSZ√ĀZAD!

1985 óta létezik a Ladánybene 27 zenekar!

Ritk√°n szoktuk magunkat √ľnnepelni, de ez a 25 √©v el√©g j√≥l hangzik (azt√°n elkezd√ľnk gy√ļrni a 27-ikre is...). Ezalatt a negyed √©vsz√°zad alatt, melynek elsŇĎ √©vei m√©g a c√°ri rendszerben, dr√≥tker√≠t√©ssel hat√°rolva zajlottak, igyekezt√ľnk √∂r√∂met szerezni magunknak √©s a minket szinte az elsŇĎ pillanatokt√≥l k√∂r√ľlvevŇĎ bar√°tainknak, rajong√≥inknak, a MASSIVE-nak!

Sok mindent megtett√ľnk a reggae hazai n√©pszerŇĪs√≠t√©s√©√©rt √©s erre sz√ľks√©g is volt, mert a 90-es √©vek k√∂zep√©ig Bob Marley legismertebb dalain k√≠v√ľl csak a UB40 √©s a disco-reggae sl√°gerek jutottak el a k√∂z√∂ns√©ghez. A 95-√∂s, elsŇĎ jamaicai utaz√°sunk ut√°n minden igyekezet√ľnkkel azon voltunk, hogy ez a helyzet megv√°ltozzon:

1991. Reggae - kiadtuk az elsŇĎ magyar reggae albumot, rajta a Rastafari c. dallal, amit akkoriban m√©g sokan nem √©rtettek...

1992-1995. Tov√°bbi h√°rom albumunkkal (II.; LIVE, Van m√©g a vil√°gon) beker√ľlt√ľnk a hazai p√∂rg√©sbe...

1995. Az elsŇĎ utaz√°sunk Jamaic√°ba...sorsunk megpecs√©telŇĎd√∂tt...

1996. Bob Marley Emlékére...(album kevésbé ismert Marley dalokkal)

1996. Bob Marley √©lete √©s a Rastafarianizmus alapjai magyarul! RasTam√°s munk√°ja a 10-ik sz√ľlet√©snapunkra kiadott k√∂nyv√ľnkben!

1997. Trenchtown Reggae Party - TB elsŇĎ pesti reggae klubja a J√≥zsefv√°rosban. Hatalmas sub-ok √©s hatalmas zen√©k. EbbŇĎl kifejlŇĎdve RasTam√°ssal megalakul az LB Reggae Sound System, ami a LB bulik ut√°n tartja a massive-ot reggae vibe-ban!

1998. Kell egy h√°z - az elsŇĎ dub remix kis haz√°nkban, dBalage k√∂zremŇĪk√∂d√©s√©vel...

1998. DUB4U n√©ven √©lŇĎ dub j√°tsz√°sra szakosodott project induk a LB27 tagjaival, amit az akkori Sziget programaj√°nl√≥ egyszerŇĪen "ez meg mi a f.sz lehet...?" mondattal komment√°l...

1999. Az LB27 Reggae Camp fesztiv√°ll√° fejlŇĎdve veszi √°t szerep√©t a kor√°bbi √©vek Reggae T√°borait√≥l. A koncepci√≥ itt m√°r a reggae-re √©p√ľl. Elindul a hazi sound system kult√ļra √©s egyre szaporodnak a reggae √©s ska band√°k...

2001-2002. Reggaekirakat+Links to Babylon - az alap album utolj√°ra h√≠v minket reggae kirakati szerepre, utolj√°ra kell mindent megmutatnunk jamaic√°b√≥l √©s a reggae-bŇĎl. Kialakul a hazai SKA mozg√°s (Lipi Brown √©s a PASO munk√°s√°√°ga), a dancehall (BOSI √©s a Love Alliance mozdul√°sa) √©s a DUB (Tilos erŇĎvonalak). A Reggaekirakat albumb√≥l kikeverj√ľk az elsŇĎ hazai DUB remix albumot, c√≠me: Links to Babylon!

2003. Spring Reggae Jam n√©ven tavasszal is toborozni kezdj√ľk a h√≠veket!

2005. Weekly Roots címmel hírlevél indul a regisztrált tagok részére, a Ladánybene 27 és hazai reggae élharcosainak megmozdulásaival...

2007. King Yellowman a Camp-en! Megsz√ľletik az elsŇĎ hazai riddim album - Judgeday!!!

2008. Michael Rose a Reggae Camp-en!

2009. Don Carlos a Reggae Camp-en, Color Dem feat. King Yellowman a m√°sodik magyar riddim albumon!

2010. Ride Di Riddim Festival - egy hihetelen rendezv√©ny sz√ľletik a riddimek, MC-k, riddim band√°k √©s sound systemek tal√°lkoz√°s√°b√≥l!

√Čs k√∂zben figyel√ľnk a felt√∂rekvŇĎkre, √©vente t√∂bbsz√∂r k√∂rbej√°rjuk az orsz√°got koncertjeinkkel √©s igyeksz√ľnk az egym√°s ir√°nti tisztelet √©s a pozit√≠v gondolkod√°s jegy√©ben l√©tezni.

M√°rcius 20-√°n, szombaton √∂sszej√∂v√ľnk az A38-on, hogy egy este erej√©ig magunkat √ľnnepelj√ľk!

Azt√°n belev√°gunk a k√∂vetkezŇĎ 25-be!

Gyertek el Ti is (az A38-ra √©s a k√∂vetkezŇĎ 25-re egyar√°nt)!!!

Reggae Camp 2010 ¬Ľ¬Ľ¬Ľ j√ļlius 27-28-29-30-31.

Sziasztok!

A j√∂vŇĎ √©vi Camp programj√°val kapcsolatban szeretn√©nk a v√©lem√©nyeteket k√©rni, mivel egy-egy szavaz√°s nem tudja el√©g pontosan √©rz√©keltetni a felmer√ľlŇĎ ig√©nyeket.

Azt olvassuk, hogy több roots-reggae-t szeretnétek, de ennél többre lennénk kíváncsiak:

1. Sound system s√°tor. Ide igyeksz√ľnk minden √©vben azokat a sound-okat megh√≠vni, akik MC-vel showt is tudnak csin√°lni. Ez√°ltal a koncertek ut√°ni party √°ltal√°ban dancehall jegy√©ben zajlik. B√°r a nappali idŇĎszakban j√°tsz√≥ select√°k k√∂z√ľl t√∂bben tolnak roots-ot, m√©gis gyakran tal√°lkoztunk azzal a v√©lem√©nnyel, hogy sz√≠vesebben hallgatn√°tok nyugisabb zen√©ket! Mit gondoltok errŇĎl?

Egy√©bk√©nt a mostani Camp vas√°rnap √©jszak√°j√°n - mik√∂zban a PASO Sound kŇĪzd√∂tt az √°rammal - Csumpif√∂ld√∂n le√°ll√≠tottunk egy goa party-t, mert √ļgy gondoltuk, ez nem ide val√≥. Az√≥ta besz√©lgett√ľnk errŇĎl fŇĎCsumpival, de nem egyeznek √°ll√°spontjaink. Szeretn√©nek egy sarkot a Camp-en, ahol kedv√ľkre zen√©lhetnek reggae-tŇĎl elt√©rŇĎ st√≠lusban. √Čn (TB) szem√©ly szerint csak jamaicai zen√©ket gondolok a Camp-re, de mindenk√©pp k√≠v√°ncsi vagyok ez √ľgyben is a v√©lem√©nyetekre.

2. A Camp-nek culture szempontb√≥l t√∂bb k√ľldet√©se van.

A hazai fiatal band√°k felkarol√°sa,

A hazai menŇĎk megh√≠v√°sa, k√ľl√∂nb√∂zŇĎ kevered√©sek kialak√≠t√°sa, a csal√°d egybentart√°sa,

Eur√≥pai reggae band√°k megh√≠v√°sa, a k√ľl√∂nbzŇĎ sorsok √©s kult√ļr√°k reggae-ben t√∂rt√©nŇĎ kiteljed√©s√©t vizsg√°land√≥...

A nagy jamaicai mesterek meghívása - no comment -,

Mindez persze roots reggae, ska, dancehall és dub szinten egyaránt.

K√≠v√°ncsiak vagyunk, mennyire ig√©nylitek a felt√∂rekvŇĎ band√°k fell√©p√©seit? Mennyire √©rdekes sz√°motokra egy lengyel, cseh, szlov√©n reggae banda fell√©p√©se?

Vannak m√©g k√©rd√©sek, de egyelŇĎre ennyi el√©g lesz egyszer. Szeretn√©k elind√≠tani egy a Judah riddim versenyn√©l tapasztalt vit√°t, persze a jelsz√≥ tov√°bbra is RESPECT!

ElŇĎre is k√∂sz√∂net a v√©lem√©nyek√©rt!

TB & LB27 Camp Crew

Judah Riddim - Szavaz√°s!

V√©get√©rt a verseny, de az elk√©sz√ľlt verzi√≥kat m√©g let√∂lthetitek n√©h√°ny napig, azt√°n a legjobbakkal m√°r csak a Judah riddim albumon tal√°lkozhattok!!!

 


Céanne
Jahteomo
Mammazita
Máté
Mc Pita Ramos
Milli Chab
NaftaZ
Pozitív
SkaPeti
SpoilahBwoy
Vibekillaz Crew
W. Surdamann JR.

A szavaz√°s a mai napon lez√°rva!

Bless!